Tréningpiac 2012

Immár harmadik alkalommal szedtük össze a hazai vállalati tréningpiac szereplőinek eredményeit. A 42 legnagyobb cég összbevétele 8 százalékot esett, csaknem azonos mértékben az előző évivel. Volt olyan jelentős szereplő, aki bevételeinek 70 százalékát elvesztette és volt, aki majdnem duplázott. 2012-ben ez a differenciálódás még erősebb lesz a TÁMOP újraéledése miatt.

Átrendeződés a nagyok piacán

A 6 legnagyobb céget vizsgálva megint láthatunk átrendeződéseket. A legnagyobb meglepetést a Qeep okozta (akik azóta X-sight néven futnak, és korábban Dale Carnegie-t képviselték). Az új cégük árbevétele jelentősen visszaesett. Piaci információk szerint a 2010-es bevételeik csaknem felét egy nagy biztosítási ügyfél adta. 2011-ben az egyik meghatározó vezetőjük tiszteletbeli konzuli tisztséget vállalt, ami vélhetően kihat majd az idei bevételeikre

Eközben a Flow csoport masszívan elindult felfelé, 20 százalékot tudtak növekedni a piac esése mellett, a csoporton belül a Flow Consulting mutatta a legnagyobb növekedést. Piaci információk szerint várható a csoport belső szerkezetváltása, megerősítése. A Develor lassan stabilizálja belföldi pozícióját a 400 millió forintos szinten (ők a nemzetközi piacon is tényezők a régióban, tavaly összességében 170 millió bevétel értek itt el). A sokáig legnagyobbnak tartott cég a dobogó 4. helyét tartja. Továbbra is kérdéses a cég jövedelmezősége, mivel a 2010-es 87 milliós veszteség után tavaly is 77 millió forintos üzemi szintű veszteséget mutattak ki.

A Grow is képes volt növekedésre, 11 százalékot erősödtek tavaly, így elcsípték a dobogó 3. helyét. Náluk érdekes kérdés lesz az idén történt vezető (és tulajdonos) váltás. Eszes László, aki erős kézzel vezette a céget a Telekom csoporthoz igazolt.

Az első 6 helyezés alakulása árbevétel alapján 2008/2011-ben:

 1. Flow csoport (2008: 2. hely)
 2. Sämling (2008:3.hely)
 3. Grow-csoport (2008: 5. hely)
 4. Develor (2008: 1. hely)
 5. ICG (2008: 6. hely)
 6. Qeep (2008: 9. hely)

Szövetségek, diverzifikáció, vagy szakmai fókusz?

Továbbra is kérdés, mi a legjobb piaci stratégia. A laza szakmai szövetséget valló Flow-csoport sikere elég egyértelmű. A Develor nemzetközi tevékenysége is sikeresen erősödni látszik. A Tréning Kerekasztal vállalatainak összhelyzete stabilizálódott, köszönhetően a Concordia, a Grow és a Humantelex növekedésének.

2011 nagy mozgásai

Pár cég képes volt markáns növekedésre tavaly.

 • Gordió 87 százalék - talán elsősorban a hálózatkutatás témakörben felmutatott mély szakértelmük miatt (140 mHUF)
 • Easy Learning, 76 százalék (90 mHUF)
 • WIFI Hungária, 61 százalék (177 mHUF)
 • Kopernikus 47 százalék (28 mHUF)
 • Concordia, 39 százalék - (294 mHUF)

A 2011-ben legnagyobbat esett cégek:

 • Konett, 79 százalék
 • Hatteras, 71 százalék
 • Corporate Values, 57 százalék
 • Generatív, 45 százalék
 • KPMG-BME Akadémia, 32 százalék - a magas árszintjüknek nem kedveznek a jelenlegi piaci körülmények

A válságmenők: elfogyó résztvevők

Mindössze két olyan cég van a piacon, mely a válság minden évében képes volt növekedést felmutatni.

 • Scottwork
 • Enetha Learning

Ki fizette a révészt?

2008-hoz képes 2,4 milliárd forintot esett a piac. A következőkben látható 10 cég összességében majdnem 2,2 milliárdot, vagyis ők vitték el a "balhé" nagy részét. Az értékek tekintetében természetszerűen a legnagyobbak vesztettek a legtöbbet, a Develor, az AD Sidera és Sämling.

Mi várható 2012-ben?

Az első félévben érdekes hatásokat hozott a piacra a TÁMOP kiírás megjelenése. Emiatt sokan kivártak a 2012-es költésekkel, de a csúszás okán ennek idén még nem lesz hatása a tréningcégek bevételeire. Ráadásul a pályázatban nem tudtak részt venni a budapesti székhelyű cégek. A TÁMOP-nak torzító hatása lehet a minőségre. Sok vidéki cég szerződött a pályázatíróval megvalósításra is, vagyis a képző kiválasztásának nem tender lesz az alapja. Ez főként a KKV és alatta lévő szegmensre lehet jellemző. A legnagyobb pályázatírói csoportok tréningbevételei ezáltal jelentősen növekednek majd. Ezen a piacon az ismert legnagyobb cégek: DFT Hungária, Delta Sales, Mind Center.

* csak belföldi bevételek
** nincs elérhető adat

Érdekes tendencia, hogy több patinás cég élén történtek változások az utóbbi években, a szakma nagy öregjei egyre többen lépnek ki a képből. A Grow vezetője máshol folytatja, a Qeep/X-sight vezéralakja tiszteletbeli konzul lett, a Develor vezére a nemzetközi piacon dolgozik. Lehet, hogy rendszerváltás van a cégek élén? Úgy tűnik, egy szakmai vákuum kezd kialakulni a piacon. A tréning szakma legnagyobb tapasztalattal rendelkező tagjai cégvezetők, coachok vagy piacelhagyók lettek. Az új generáció viszont nehezebben szerez elég gyakorlati tapasztalatot a válság miatt csökkenő napszámok okán. Szóval egyre kevesebb a "jó" tréner.

Érdekes jelzés, hogy több trénerképzés (Grow, Develor stb.) is újraindult idén, ami a piac élénkülését is jelezheti. Összességében további 5-10 százalékos csökkenést várok 2012-re, hozzátéve, hogy 2013 viszont boomot hozhat a TÁMOP miatt.

Sláger témák 2012

A piacon egyre nehezebben eladhatóak a hagyományos termékek, amelyek már egyes esetekben 20 éve vannak jelen a piacon. A kommunikációs tréningeken a legtöbb cég már túl van, másra vágynak. A legtöbb megrendelő keresi az új témákat, melyek gyakorlati változásokat is hozhatnak.

A témák listája a teljesség igénye nélkül:

 • Talent programok
 • Hálózatkutatás
 • Y-generáció (vezetés, coaching)
 • Prezi.com
 • HR alapú lean

Az adatok forrását továbbra is az IRM ingyenesen elérhető adatbázisa adta.

dr. Németh Zoltán  

69